ضایعات پیگمانته (رنگدانه) پوستی بیشتر در افرادی که از اضطراب، افسردگی، مشکلات عاطفی، عدم اعتماد بنفس و کیفیت زندگی نامناسب رنج می برند، مشاهده می شود. در حال حاضر روش های درمانی موثری به منظور درمان اختلالات پوستی همچون روش پیگمانته وجود دارد.
انواع پیگمانته های پوستی
اپیدرمال
رنگدانه اپیدرمال یا سطحی به رنگ سطح پوست نزدیک است. قرار گرفتن در معرض نور خورشید سبب ایجاد کک و مک های پوستی می شود.
درمال
رنگدانه درمال یا عمیق به طور معمول در سطوح عمیق پوست مشاهده می شود. خال های مادرزادی از این نوع رنگدانه ها هستند.
رنگدانه ترکیبی
این نوع رنگدانه ها ترکیبی از اپیدرمال و درمال بوده و در لایه سطحی و عمیق پوست قابل مشاهده اند. ملاسما یکی از انواع این رنگدانه ها است.
چه عواملی موجب تشدید رنگدانه های پوستی می شوند؟
رنگدانه های پوستی اضافی و یا هیپرپیگمانتاسیون به طور معمول توسط تعداد زیادی از ملانین های پوستی ایجاد می شوند. افزایش تعداد ملانین ها منجر به تولید و تجمع بیش از حد ملانین های پوستی و ایجاد لکه های قهوه ای یا تیره رنگ بر روی پوست می شود.
دلایل ایجاد رنگدانه های پوستی
تابش UV
در اکثر مواقع بالا بودن سطح UV و قرار گرفتن در معرض آفتاب به ویژه در مناطقی که سطح UVبالاست، رنگدانه های پوستی ایجاد می شود.
تغییرات هورمونی
ملاسما و کلوآسما یکی از انواع رنگدانه های پوستی ناشی از تغییرات هورمونی هستند که به طور معمول در دوران بارداری و یا با مصرف دارو ایجاد می شود.
تروما یا آسیب
ضربه های وارده به پوست، استفاده از لایه بردارهای شیمیایی، لیزر درمانی و یا آکنه های پوستی از انواع آسیب هایی هستند که سبب بروز رنگدانه های پوستی می شوند. تروما به عنوان هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب نیز شناخته شده است.
رنگدانه های مادرزادی
این گونه رنگدانه ها از همان هنگام تولد با شخص همراه است. با گذشت زمان و در دوران کودکی و بزرگسالی به وضوح قابل مشاهده است. خال های مادرزادی و کک و مک از انواع این نوع رنگدانه ها هستند.
چگونه این رنگدانه ها با لیزر رفع می شوند؟
لیزر دستگاهی است که با تولید پرتو نور منسجم به انجام عملکرد خود می پردازد. لیزر با طول موج های متفاوت، بافت ها و یا مولکلول های متفاوتی را مورد هدف قرار می دهد. علاوه بر درمان و یا بهبود پوست، در اعمال جراحی نیز به کار برده می شود. انواع مختلفی از دستگاه های لیزر با کاربردهای متفاوت وجود دارد. برای از بین بردن رنگدانه های پوستی پرکاربردترین و معمول ترین لیزر، لیزر Q-switch Nd:Yag است.
ملانین رنگدانه اصلی ایجاد کننده رنگ پوست است. لیزر با تابش پرتو نور شدید، ملانین های پوستی را هدف قرار می دهد. این پرتو پس از جذب، با تولید گرما سلول های ملانین و یا سلول های پوستی که حاوی رنگدانه هستند را از بین می برد.
منابع
http://www.thevictoriancosmeticinstitute.com.au/detail/skin-pigmentation-treatment
http://www.thelasertreatmentclinic.com/laser-skin-care-treatment/skin-pigmentation-treatment
http://yourhealth.asiaone.com/content/laser-only-answer-pigmentation-problems/page/0/0