آسیبهای ناشی از خورشید میتواند منجر به پیری زودرس پوست، چین و چروک، خشکی و حتی سرطان پوست شود. گرمترین فصل سال نیازمند مراقبتهای ویژه از پوست است که در این مطلب به این نکات مراقبتی اشاره خواهیم کرد.
درک چگونگی تاثیر آفتاب بر پوست
مهم است که بدانید چگونه اشعههای خورشید بر پوست شما اثر میگذارند، بویژه برای انتخاب درست مواد آرایشی.
اشعه ماورا بنفش
بلندترین طول موج خورشید است که به عمیقترین لایه پوست یعنی درم نفوذ میکند. این اشعه میتواند رادیکالهای آزاد را فعال کند و باعث پیری پوست شود.
اشعه ماورا بنفش
این اشعه در بالاترین لایه پوست یعنی اپیدرم نفوذ میکند و باعث آفتاب سوختگی، واکنشهای آلرژیک و سرطان پوست میشود. بعد از 6 بار آفتاب سوختگی، پوست دو برابر مستعد خطر ابتلا به ملانوم کشنده میشود.
اشعه ماورا بنفش
این اشعه خطرناکترین نوع است ولی بطور کلی توسط لایه اوزون فیلتر میشود.
اشعه مادون قرمز
اشعه مادون قرمز در واقع گرمای ناشی از خورشید است و مقدار بیش از حد آن میتواند اثر منفی روی کلاژن، انعطاف پوست و سیستم ایمنی بدن داشته باشد.
از کرمهای ضد آفتاب بعد از بررسی و تحقیق کافی استفاده کنید
برخی از کرمهای ضد آفتاب یک مانع فیزیکی (مواد معدنی) و برخی دیگر یک مانع شیمیایی ایجاد میکنند که اشعههای ماورا بنفش را جذب میکند. SPF مخفف فاکتور محافظت در برابر خورشید است و مدت زمانی را که میتوانید در آفتاب بمانید نشان میدهد. برای مثال اگر پوست شما بعد از 10 دقیقه زیر نور خورشید قرمز میشود، کرم ضد آفتابی با SPF برابر 15 به شما اجازه میدهد که 150 دقیقه را زیر نور خورشید سپری کنید. هر چند اختلافاتی بین دانشمندان در مورد توانایی در آفتاب ماندن با وجود کرمهای ضد آفتاب وجود دارد و مشخص نیست که کرمهای ضد آفتاب با SPF بالاتر بهتر از کرمهای با SPF پایین باشند.
در صورتی که ضد آفتابها باعث حساسیت پوست، جوش و سایر مشکلات در پوست شما میشود، ضد آفتاب خود را از انواع شیمیایی به معدنی (اکسید روی و دی اکسید تیتانیوم) تغییر دهید.
در صورتی که پوست چربی دارید، از کرمهای ضد آفتاب با SPF بالاتر از 20 استفاده نکنید. از انواع خاصی که فاقد چربی هستند، استفاده کنید.
گاهی که هوا ابری یا بارانی است میتوانید از کرمهای ضد آفتاب استفاده نکنید و بگذارید پوستتان کمی نفس بکشد.
بین ساعت 10 صبح تا 3 بعد از ظهر از در معرض نور خورشید قرار گرفتن خودداری کنید
داغترین ساعات روز در تابستان، خطرناکترین زمان است. برای مدت طولانی در این بازه زمانی در معرض خورشید قرار نگیرید. ورزش و فعالیتهای روزانه خود را در ساعتهای خنکتر روز انجام دهید.
استفاده مداوم از کرمهای ضد آفتاب خطر عدم کسب ویتامین D را ایجاد میکند. برای جلوگیری از این حالت زمانهایی از روز را به غیر از ساعتهای آسیب رسان، از نور خورشید بهره ببرید.
پوشش مناسبی داشته باشید
از لباسهایی با پارچههای سبک که باعث خارش و بیشتر گرم شدن بدنتان نمیشود، استفاده کنید. همچنین رنگهای روشنتر باعث پایین آمدن سطح حرارت بدن میشود.
کلاه لبه دار به سر بگذارید.
برای محافظت از پوست حساس اطراف چشم و چشمها از عینک آفتابی استفاده کنید. چشمها در معرض ابتلا به ملانوما و آب مروارید هستند و پوست اطراف چشم نیز در معرض پیری زودرس قرار دارد.
از عطر زدن به پوست در مقابل نور خورشید اجتناب کنید
پسورالن موجود در عطر هنگام واکنش با اشعه خورشید میتواند بطور دائم پوست را رنگ کند. توصیه میشود در طول فصل تابستان بجای پوست، به لباسهای خود عطر بزنید.
بعد از شنا کردن پوست خود را بشویید
این کار بویژه وقتی در استخرهای حاوی کلر شنا میکنید، بسیار مهم است، چرا که کلر روی پوست شما خشک میشود و میتواند باعث آلرژی شود. همچنین با شستشو، بوی کلر نیز برداشته میشود.
مقدار فراوانی آب بنوشید
بطور منظم در طول روز و ترجیحا بین وعدههای غذایی آب بنوشید. آب باعث هیدراته شدن پوست و دفع سمومی میشود که به رنگ چهره شما آسیب میرساند.
غذاهای سالم بخورید
پوست سالم ناشی از تغذیه سالم است و تابستان زمان ایده آلی برای ایجاد تغییر در رژیم غذایی است.
میزان مصرف شکر و غذاهای فرآوری شده را که باعث نامتعادل شدن سطح قند خون و در نتیجه پیری زودرس میشود، کاهش دهید.
به میزان فراوانی میوه و سبزیجات مصرف کنید.
رژیم غذایی فاقد چربی موجب خشک شدن، چروک و پیری پوست میشود. برای مرطوب ماندن پوست، چربیهای ضروری را در رژیم غذایی خود قرار دهید ولی از مصرف چربیهای مضر (چربیهای هیدروژنه، ترانس و چربیهای گرمادیده) خودداری کنید. آجیل، دانهها و ماهی تازه منابع غنی از چربیهای مفید هستند.
منبع
http://www.wikihow.com/Look-After-Your-Skin-in-Summer